2010.07.12.
経済学セミナー開催-7月23日

経済学部主催。講師は佐藤泰裕氏(大阪大学大学院経済学研究科准教授)。

■日 時:2010年7月23日(金)16時50分~18時20分
■場 所:経済学部2階会議室(西宮上ケ原キャンパス)
■講 師:佐藤泰裕・大阪大学大学院経済学研究科准教授
■テーマ:Who gains from capital market integration:
Tax competition between unionized and non-unionized countries

■概 要:
The welfare effects of capital market integration are examined under a model of tax competition with two asymmetric countries. The asymmetry is expressed through the labor market: one country has a perfect labor market whereas the other country is unionized. Our results show that the welfare effects of capital market integration are different depending on whether governments play an active role in attracting capital: in the absence of active governments, the capital market integration benefits the country with a competitive labor market and harms the unionized country. If the governments are active and compete for mobile capital using tax/subsidy, the market integration benefits both countries. The government's incentive to participate in a tax/subsidy game is also examined in the integrated capital market. We find that the unionized country always prefers to participate in the tax/subsidy game, but the non-unionized country avoids the game if it is a capital importer.

申込み不要、一般の参加可、無料。問い合わせは、経済学部事務室(0798-54-6204)まで。

※ 学内外の研究者の皆さん、学部生・大学院生の皆さんの出席を歓迎します。

教員リレーエッセイ: パンをつくっています。 - 水野 隆一 教授News お知らせリンク