2009.10.02.
経済学セミナー開催-10月7日

経済学部主催。講師はドミニク・ルドール氏(パリ東大学教授)。

■日 時:2009年10月7日(水)15時30分~17時
■場 所:経済学部2階会議室(西宮上ケ原キャンパス)
■講 師:ドミニク・ルドール パリ東大学教授
■テーマ:Coordination of economic policies in the EMU and the financial crisis
■概 要:
First we present the difference instruments of coordination of economic policies in the European Monetary Union (EMU). The particular difficulties of coordination between the common monetary and the national fiscal policies are emphasized. Social policies are also studied since they are integrated in the ‘open method of coordination’ which aims to enforce the long term sustainability of the national social protection systems.

The financial crisis has deeply changed not only the macroeconomic situation of member countries, but also the rules of the game of the coordination which have been defined by the heads of government to face this crisis. But in the absence of effective common response to this crisis, the European central Bank remains the only instrument of control of the EMU. Finally different ways to implement an effective coordination and cooperation between member countries in the long run are envisaged.

申込み不要、一般の参加可、無料。問い合わせは、経済学部事務室(0798-54-6204)まで。

※ 学内外の研究者の皆さんと大学院生の皆さんの出席を歓迎します。

ビジネススクール 経済産業省のプロジェクト、初の授業化 一般も履修可能News お知らせリンク